pondělí 9. dubna 2018

KOREA V ČESKU: Matdongsan 맛동산 (recept)



 Jak jsem slíbila v posledním receptu, tak konám a přináším vám recept na něco sladkýho. Bude to matdongsan, což jsou zřejmě nejznámější korejský sušenky. Jsou sladký, lepkavý a křupavý. Navíc jsou extrémně jednoduchý a věřím, že až budete mít na něco chuť, tak po nich sáhnete moc rádi.





BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 1 vejce
  • hladkou mouku (nebo polohrubou)
  • cukr krystal
  • sůl 
  • vanilkovej extrakt
  • olej na vaření/smažení
  • prášek do pečiva
  • arašídy
  • rýžový sirup (nebo kukuřičný)
  • vodu

VYSVĚTLIVKY:

- lžička = čajová lžička
- lžíce = polévková lžíce


POSTUP:




Výroba těsta:
  1. Vajíčko rozklepneme do mísy a přidáme 1/4 hrnku cukru, 1/4 lžičky soli, 1 lžíci oleje a lžičku vanilkového extraktu. Pořádně promícháme.
  2. Přidáme hrnek hladké mouky a 1/2 lžičky pečícího prášku. Těsto hnětem zhruba minutu, dokud není krásně jemné.
  3. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme půl hodiny odležet v lednici.


 Hladkou mouku můžete nahradit polohrubou. Když jsem je dělala poprvý, tak jsem použila polohrubou a s těstem se líp pracovalo. Z hladký je to takový lepkavý a v případě potřeby je nutno mouky přidat.

 Rýžový sirup dnes seženete téměř všude. Je lepší jej ale kupovat ve zdravých výživách - ušetříte až 30 korun oproti ,,komerčním" supermarketům.


Arašídy:
  1. 1/4 hrnku arašídů nasekáme na menší kousky a na másle je opražíme do růžova.
  2. Pak je necháme odpočinout na dřevěném prkýnku nebo pečícím papíru, aby byly krásně křupavý.

 Při sekání arašídů opatrně.




Příprava sirupu:
  1. Do malého kastrůlku dáme 1/4 hrnku rýžového sirupu, 2 lžíce cukru a 2 lžíce vody. 
  2. Vaříme na středně nízkém ohni zhruba 8 až 10 minut, dokud nezačne bublat a trochu nezhnědne. Sirup nemícháme, jen hýbeme s kastrůlkem, aby se to promíchalo. 
  3. Sundáme z ohně a odložíme na bok.


Výroba sušenek a smažení:
  1. Z kousku těsta vyšouláme dlouhou asi 7 milimetrů tlustou šňůrku. Nakrájíme zhruba na 5 centimetrů dlouhé šulánky. Opakujeme i se zbytkem těsta. Každý kousek odložíme na pečící papír.
  2. Ve velké pánvi/hrnci (vaše preference a dostupnost) zahřejeme olej. Oleje dáme podle potřeby a velikosti pánve/hrnce. Jelikož nevlastním ten speciální teploměr na měření teploty oleje, tak se vždycky šulánkem dotknu oleje a pokud kolem něj naskočí bublinky, tak máte správnou teplotu.
  3. Na středním ohni je osmažíme zhruba 4 až 5 minut. Zkrátka do tý doby, až jsou slabě nazlátlý. 
  4. To samé zopakujeme i s další várkou.





Pečení sušenek:
  1. Sušenky přemístíme na plech a strčíme je do trouby předehřáté na 200° - 205°. Pečeme zhruba 8 až 10 minut dokud nechytnou barvu. Kontrolujeme, aby se nespálily.



Finální úpravy:
  1. Předpřipravený sirup zahřejeme.
  2. Větší pánev zahřejeme na středním ohni, vložíme do ní sušenky, přidáme opražený arašídy a sirup. Pořádně promícháme vařečkou.
  3. Sušenky necháme pár minut vychladnout na pečícím papíru a pak je od sebe oddělíme, aby se k sobě neslepily. 


 Uchováváme ve vzduchotěsný krabičce nebo můžeme až na měsíc zmrazit.

 Fantazii se meze nekladou! Pokud nemáte rádi arašídy, tak můžete použít pistácie, kešu oříšky nebo třeba sezamový semínka.


Tak co, vyzkoušíte?

2 komentáře:

  1. beautiful blog! I really like how you write
    and what you give photos. wonderful!
    I have a question, you will agree to follow for follow?
    I like to be in touch with inspirational blogs.
    Greetings from Poland!
    ayuna-chan.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to dost zajímavě :) Ano, ten od Alverde je bezva, taky jsem ho měla :)

    OdpovědětVymazat