sobota 10. února 2018

KOREA V ČESKU: Japchae 잡채 (recept)




Po několika týdnech od spuštění Koreje v Česku jsem tady s prvním článkem. A tím bude rovnou recept. Musím totiž říct, že od tý doby, co jsem korejskou kuchyni objevila, tak se jí nemůžu nabažit a musím říct, že je opravdu vynikající. My Evropani sice při přípravě korejských jídel strávíme hrozně času, ale i tak to za to stojí.

 Prvním receptem, který jsem pro vás přeložila je japchae (잡채), což jsou batátový nudle se zeleninou a masem. Příprava je jednoduchá, jen zabere čas. Zvlášť pro ty z nás, kteří nevlastní opravdovej wok ve kterým máte i maso hotový za pár minut. Mám v plánu si časem nějakej kvalitní pořídit, ale je to cenově vyšší investice, takže jsem se k tomu (jako chudá studentka) ještě nedostala.

 Na začátek upozorňuju, že recept není můj. Pouze jsem ho přeložila do češtiny, jeho majitelkou a autorkou je Maangchi, což je ta nejmilejší korejská paní na celým internetu! Pouze různý vysvětlivky, řeči okolo či tipy jsou z mojí hlavy.

 Nicméně bez dalšího okecávání pojďme na recept!



 BUDEME POTŘEBOVAT:

  • cca 120 gramů hovězího masa (nebo vepřovýho, záleží na vaší volbě)
  • 2 velký celý houby Shiitake (koupíte tady)/ popřípadě zhruba hrstku sušených nakrájených
  • cca 120 gramů batátových nudlí (koupíte tady)
  • 2 stroužky česneku
  • cukr krystal
  • sójovou omáčku
  • sezamovej olej (koupíte tady)
  • pražený sezamový semínka (bílý, ale můžete zvolit i černý)
  • 1 vajíčko
  • cca 120 gramů špenátu (čerstvý či mražený)
  • jarní cibulku
  • 1 bílou cibuli
  • 4 až 5 žampionů
  • 1 mrkev
  • půl červený papriky
  • černej mletej pepř
  • sůl
  • rostlinnej olej (slunečnicovej, řepkovej...)

 VYSVĚTLIVKY:

 - lžička = čajová lžička
 - lžíce = polévková lžíce

 POSTUP:



 Příprava masa a shiitake hub:
  1. Pokud máte celý houby, tak postupujte dle návodu na balení. Já normálně kupuju ty ze susi.cz, ale tentokrát jsem koupila sušený houby v Kauflandu. Ty jsem opláchla a pak je nechala půl hodiny naložený v teplý vodě.
  2. Nejlepší si je koupit nějaký pěkný kus masa (myslím tím flákotu), bohužel pokaždý, když jdu do obchodu, tak mají hovězí kompletně vyprodaný. Proto kupuju hovězí, který je na plátky a je určeno na rolády, nicméně funkci plní jak má. To jsem nakrájela na tenký nudličky a dala do misky. K masu jsem přidala houby ze kterých jsem pořádně vymačkala vodu a větší kousky ještě překrojila. Pak jsem ke všemu promáčkla jeden stroužek česneku, jednu lžičku cukru, čtvrtku lžičky pepře, 2 lžičky sójový omáčky a lžičku sezamovýho oleje. Nezapomeňte, že maso je potřeba naložit den předem.
 Co se týče sezamovýho oleje, tak preferuju ten ze susi.cz, ale fajn je i ten z Kauflandu, jak můžete vidět na fotce. Myslím, že stojí nějak do stovky. A sójovou omáčku nejraději používám Kikkoman, bohužel jsem ji nikde u nás nesehnala.






 Příprava zeleniny:


  1. Pokud máte čerstvej špenát, tak jej nejdřív spaříme. Přivedeme vodu k varu, vhodíme špenát a necháme půl minuty až minutu povařit. Po vytažení ho propláchneme studenou vodou, aby se zastavilo vaření a pořádně vymačkáme všechnu přebytečnou vodu. Párkrát ho překrojíme, aby nebyl ve velkých kusech. Mraženej připravte podle návodu. Poté ho vložíme do velký mísy a smícháme jej se lžičkou sójový omáčky a lžičkou sezamovýho oleje.
  2. Zeleninu nakrájíme. Přidávám foto, jak má být vše nakrájený, abych vás nezdržovala vysvětlováním.
  3. Pánev zahřejeme na středním plameni a dáme trochu oleje. Bílou cibuli s jarní cibulkou hodíme na pánev a trochu osolíme. Jakmile je cibule osmahlá do sklovita, vše přemístíme do velký mísy.
  4. Dáme na pánev trochu oleje, hodíme tam žampiony a trochu osolíme. Žampiony musí být udělaný, ale stejně zůstat trochu šťavnatý. Přemístíme do velký mísy.
  5. Dále přichází na řadu mrkev, kterou dělám do tý doby, dokud trochu nepovolí. Nesmí být měkká, ale zároveň ne úplně čerstvá, přesto musí zůstat šťavnatá. Jakmile trochu povolí, tak přihodíme i červenou papriku, kterou s ní chviličku osmahneme. Přemístíme do velký mísy.




 Maangchi u zeleniny uvádí, že ji máme stir fry minutu či pár sekund, jak jsem ale řekla na začátku, pokud nemáte kvalitní wok, kterej má pořádnou páru, tak nad vším strávíte o dost víc času než právě ona.

 Maangchi k míchání používá dřevěný nástroje, takže vše míchá buď vařečkou nebo rukou.

 TIP: Fajn je mít nějakou velkou misku, která drží teplo, aby vám zelenina během přípravy nevychladla. Popřípadě můžete misku přikrýt pokličkou na hrnce.


 Příprava masa:

  1. Na troše oleje zatáhneme maso s shiitake houbami. Jelikož je to hovězí, který se dělá dýl, tak ho vždycky trochu podleju vodou a zhruba půl hoďky jej dusím. Nejlepší je dusit maso během toho, co připravujete zeleninu, pak vám to pěkně vyjde časově a zelenina vám zbytečně nevychladne. Jakmile je hotový, tak ho přemístíme ke vší zelenině.



 Příprava nudlí:

  1. U nudlí můžete buď postupovat podle návodu nebo podle instrukcí Maangchi. U těch nudlí z feme.cz, který taky používám uvádí vaření 5 minut, což je podle mě ale málo.
  2. Nudle hodíme do vroucí vody, přikryjeme pokličkou a vaříme minutu. Promícháme, aby se neslepily a vaříme 7 minut, dokud nejsou ,,žvýkavý".
  3. Necháme je pořádně okapat a překrojíme nebo přestříhneme v půli, aby se líp jedly. Pak je přemístíme do velký mísy a smícháme se dvěmi lžičkami sezamovýho oleje, lžičkou sójový omáčky a lžičkou cukru. Pořádně promícháme rukou nebo vařečkou.

 Příprava vaječnýho žloutku (jidan):

  1. Oddělíme žloutek od bílku a žloutek vidličkou rozšleháme s trochou soli.
  2. Trošku oleje rozehřejeme na pánvi a přebytečný olej setřeme kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby na pánvi zůstala jen tenká vrstva.
  3. Aby žloutek zůstal co nejžlutější, tak vypneme plamen a žloutek vylejeme na pánev. Rozlejeme ho po pánvi, aby z něj byla tenká placka. Z každé strany necháme zhruba minutu a pak jej necháme na dřevěným prkýnku vychladnout.
  4. Jakmile je vychladlý, tak jej nakrájíme na tenký proužky.

 Smíchání všeho dohromady a podávání:

  1. Ke směsi, kterou máme v míse přidáme jeden promáčknutý česnek, lžíci sójový omáčky, lžíci cukru, půl lžičky pepře a 2 lžičky sezamovýho oleje. Vše pořádně promícháme, nejlíp rukou, ale pozor je to hodně horký, takže spíš doporučuju vařečku.
  2. Po promíchání přidáme i žloutek nakrájený na proužky a lžíci sezamových semínek.
  3. A můžeme podávat!


 Tak a první korejskej recept je za námi! Doufám, že jsem vše vysvětlila tak, aby se to dalo pochopit. Dejte mi vědět, jestli recept vyzkoušíte či jste ho už zkoušeli. Já dělala Japchae už nespočetkrát, protože tohle jídlo prostě miluju!! A co byste řekli, kdybysme si příště připravili něco sladkýho? 



2 komentáře:

  1. Mňam!!! Tak to musela být dobrota! Přesně takové jídla mám ráda i já. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc dobře! :) já ráda doma dělám čínské nudle :) zeleninka,kuřecí maso a nudle. Ale ne ty skleněné bílé, ale klasické.

    xoxoronnie.blog.cz

    OdpovědětVymazat